Zoltan Fountain Pen, ca 1958

My brother Leif found this pen for me through an advertisement in a local newspaper in our hometown Umeå. The pen was presented 1958 or 1959 to Miss Gun Jonsson by the Swedish actor Fritiof Billquist (1901-1972). Miss Jonsson was then working at Stora Hotellet in Umeå and the pen was later sent to her from Mr Billquist as a gift of gratitude as Miss Jonsson once drove him to a gig.

The brand Zoltan was a mystery until the Swedish pen-historian, Mr Pär Strand, could tell that this in fact was a Swedish pen, manufactured by the company AB Ingvar Nord in the nearby city of Sundsvall! (OK I think the nib is from Germany.)

The pen is a piston filler and works perfect.

Mr Strand has a couple of Zoltan pens, but if you know of any more exemplars, please tell us.

About the actor: http://akas.imdb.com/name/nm0082600/

The only other reference about Zoltan pens that I know of:

http://www.reservoarpennor.se/index.php?menu=Projekt&page=Svensktillverkat&language=swedish

Zoltan I

Zoltan II

Zoltan III

Zoltan IV

4 responses

 1. Hej, Lennart,
  Jag är Sundsvallsbo och en stor samlare av reservoarpennor, och råkar ha tre Zoltan reservpennor, varav en i original ask och insvept i cellofan, New Old Stock, aldrig använd. Två olika modeller, bl a den du har. Plus ett par kulspetspennor av ovanlig modell som också kan (åtminstone är clipen identiska, och Ingvar Nord tillverkade även k-spetspennor) vara gjorda i Sundsvall – s k doktorspennor som man öppnar och då finner en stämpelfunktion i mässing som går att fälla ut. Båda de pennorna har dr xx instämplat, en av dem tillhörde en välkänd Sundsvallsläkare.
  Med vänlig hälsning
  Christer Nygren

  Like

  • Hej Christer och tack för att Du hörde av Dig!
   Kul att Du har några Zoltan-pennor! Har Du varit i kontakt med Pär Strand? Han är väl annars en av de främsta allround penn-historikerna i Sverige.
   Jag tycker att min Zoltan är helt OK men insidan av clipset är förvånansvärt ojämnt och torde nöta på skjortfickor mm.

   Lennart

   Like

   • Pr har jag haft en del att gra med genom ren. En sann penn-entusiast.:) ________________________________ Frn: Lennart Wennberg [comment-reply@wordpress.com] Skickat: den 16 augusti 2013 17:19 Till: Christer Nygren mne: [New comment] Zoltan Fountain Pen, ca 1958

    Lennart Wennberg commented: “Hej Christer och tack fr att Du hrde av Dig! Kul att Du har ngra Zoltan-pennor! Har Du varit i kontakt med Pr Strand? Han r vl annars en av de frmsta allround penn-historikerna i Sverige. Jag tycker att min Zoltan r helt OK men insidan av “

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: